Összegyűjtöttük a kilenc leggyakoribb tünetet, amelyek a Parkinson kórra figyelmeztethetnek. Néhány közüllük jól ismert, másokról viszont a legtöbben nem is gondolnánk, hogy köze lehet a Parkinson kórhoz. A legfrissebb tanullmányok szerint azonban ezek is utalhatnak a betegség kialakulására.
Legyen tisztában velük, és ha az itt felsorolt tünetek közül kettőt vagy többet tapasztal, keressen fel neurológus szakorvost.
 

1 Remegés

 

A remegés az egyik legjobban ismert tünete a Parkinson kórnak. Gyakran a lábakban vagy karokban kezdődik, vagy akár az ujjakban, lábujjakban. A legtöbb esetben a kezdődő Parkinson kór csak a test egyik oldalát érinti, így még komolyabban kell venni a tüneteket, ha a remegés csak a jobb vagy csak a baloldalon jelentkezik.
 

2 Lelassult mozgás, nehézkes elindulás és nehézkes megálllás

 

Néha nehéz magunkon észrevennünk, hogy a mozgásunk lassabb lett, de valaki a környezetünkből, családunkból figyelmeztethet, hogy nem vagyunk már olyan gyorsak, mint korábban. Szintén figyelmeztető jel lehet, ha úgy érzi hogy a keze vagy lába kicsit később hajlandó csak megmozdulni, mint ahogy akarta.
 

3 Halk beszéd

 


Szintén a környezetünk hívthatja fel a figyelmet arra, hogy nehezebb lett hallani vagy megérteni a beszédünket. A Parkinson kór egyik korai tűnete a beszédhang hallkabbá és elmosódottabbá válása.
 

4 Szaglás elvesztése

 

A legfrissebb kutatások szerint bizonyos az is utalhat Parkinson kórra, ha new érzünk bizonyos szagokat. Ha new érzi a kedvenc ételei vagy virágai illatát, és biz’s benne, hogy ez nem a nátha vagy influenza okozta ideiglenes szaglásvesztés, akkor ez is a Parkinson tűnete lehet.
 

5 Nyugtalan alvás

 


Az alvászavarok bizonyos típusai szintén a Parkinson kórhoz köthetők. Ha ön vagy családtagja azt tapasztalja, hogy hirtelen, vad mozdulatokat tesz álmában, az is a betegség korai tűnete lehet.
 

6 Egyensúlyvesztés

 

A Parkinson koruna gyakran okoz szédülést, és asszimetriát a test izmainak erejében, azaz a test egyik oldala jelentősen gyengébb lesz. Mindkettő vezethet az egyensúly elvesztéséhez. Ha járás közben bizonytalannak érzi magát, nehezen tartja meg egyensúlyát, vagy gyakran esik el, a Parkinson kór is állhat a probléma hátterében.
 

7 Lárva arc

 


Amikor az izommerevség eléri az arcizmokat, nehézkessé válik az érzelmek kifejezése. Barátai vagy családtagjai vehetik észre elsőként, hogy már nem olyan mosolygós, vidám az arca mint korábban szokott lenni.
 

8 Séta közben mozdulatlanok maradnak a karjai

 


Elsőre talán nem is tűnik olyan súlyos és zavaró problémának, ha a karunk nem himbálódzik a testünk mellett járás közben. A tünet mégis egy súlyos zavart jelezhet: az akaratlan mozgások elvesztésétét. Márpedig ezek létfontosságúak az egyensúly fenntartásához és a mozgás segítésében. Az akaratlan mozgások elvesztése miatt olyan gyakori az egyensúlyvesztés és esés a parkinsonos betegek körében.

 

9 Kisebbedő kézírás

 

Ha azt tapasztalja, hogy kisebb betűkkal ír, és a kézírását egyre nehezebb elolvasni – még önnek is – szintén figyelmeztető jel lehet. Mivel a Parkinon kór kezdeti tűnetei gyakran az ujjak apró izmaiban jelentkeznek, a kézírás változása az egyik legkorábban érzékelhető jelzés, ami a betegségre utalhat.